divendres, 29 d’abril del 2011

Vista panoràmica de Girona amb els 'ulls' de la música i la veu

La Cobla Bisbal Jove i l'actriu Cristina Cervià estrenaran demà a Arbúcies un espectacle musical i literari que passarà per vint poblacions nord-orientals
La Cobla Bisbal Jove començarà demà, a Arbúcies, una ronda de concerts 'Girona panoràmica' que portarà la formació per una vintena de poblacions de la demarcació.  La gira és "un viatge intercomarcal amb un fil conductor: la literatura catalana relacionada amb les comarques de Girona", segons la formació musical, i farà referències específiques a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva. Per dur-ho a terme comptarà amb l'actriu Cristina Cervià que llegirà una selecció de textos.
Al llarg de l'actuació es podran escoltar les sardanes 'L'Empordanet', de Ricard Viladesau; 'Recordança', de Francesc Cassú; 'Tortellà 1908', de Marcel Sabaté; 'Gelosa', de Manel Saderra, i 'Per un mateix camí', de Jordi Molina. A més de la suite per a cobla 'Miniatures', de Francesc Basil, i els cinc moviments d''Impressions camperoles', de Joaquim Serra. La Bisbal Jove també interpretarà un arranjament de Xavier Molina a partir dels temes 'País petit' i 'Gallineta' de Lluís Llach.
Amb plomes de prestigi
Per fer el recorregut s'empraran escrits de Josep Pla, Narcís Comadira, Josep Maria de Sagarra, Jacint Verdaguer, Marian Vayreda, Caterina Albert, Salvador Oliva, Mercè Rodoreda, Joaquim Ruyra o Lluís Llach.
El cicle de concerts de música de cobla de la Diputació de Girona s'ha atorgat enguany a la Cobla Bisbal Jove, que ha aportat el projecte 'Girona panoràmica' que han sol·licitat d'acollir-lo vint-i-sis ajuntaments de la demarcació. Cada concert té un cost de 2.100 euros, la meitat dels quals (1.050 euros) són finançats per l'ens provincial i l'altra meitat pel consistori municipal.
Vint poblacions tenen dret a acollir l'espectacle
Vint-i sis ajuntaments van demanar d'acollir el concert però el cicle és pensat per a vint poblacions. La junta de govern de la Diputació de Girona va acordar el passat 5 d'abril de concedir-lo, a més d'Arbúcies, als municipis de Cassà de la Selva, Besalú, Sant Feliu de Guíxols, Foixà, Sant Hilari Sacalm, la Pera, Hostalric, Vilobí d'Onyar, Olot, Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Farners, Ripoll, Blanes, Sils, Castell-Platja d'Aro, la Bisbal de l'Empordà, Palau-saverdera, Castellfollit de la Roca i Figueres.
Els ajuntaments d'aquestes poblacions hauran de concretar les dates amb la Cobla Bisbal Jove. En cas que algun hi renunciés, hi podrien optar, per aquest ordre, els consistoris municipals de Corçà, Castelló d'Empúries i Albanyà. Hi han quedat fora Salt, Bellcaire d'Empordà i Campllong.

Un clarinet 'es cola' al cartell
El cartell que anuncia el cicle de concerts de música de la Diputació de Girona conté instruments com el contrabaix, la trompeta o el tamborí. També s'hi pot veure part d'un clarinet, un instrument que habitualment no es troba en una cobla.


[Imatge 1: La Bisbal Jove amb el seu director, Xavier Molina (dalt a l'esquerra). / Foto: Bisbal Jove
Imatge 2: Portada del futlletó del cicle.]