20.51h: És previst que a la ballada s'hi toquin '30 anys junts', de Carles Santiago, i 'Repic de campanes', Carles Rovira.
20.49h: Molt de murmuri, la gent s'aixeca. I és que això no s'ha acabat encara. Fora el Palau de Congressos, a la Font Maillol, hi haurà una ballada de sardanes, a les 9 del vespre.
20. 48h: El públic acompanya el ritme picant de mans i en fer l'últim cop se sent: "Molt bé!!" i aplaudiemnts.
20.46h: I sona 'La Sardana de l'Any 2009'!!! La millor, segons la votació popular, de totes les estrenades l'any passat!
20.45h: Acaba l'entrega. I donen pas a la interpretació de 'Cap d'any a Tossa' per part de la Cobla Mil·lenària-Fidelíssima Vila de Perpinyà.
20. 43h: Amb 582 vots, 'La Sardana de l'Any': 'Cap d'any a Tossa', Sígfrid Galbany. I molt i molts i molts crits i aplaudiments. L'emoció s'ha desfermat vivament!!
20.42h: Granollers, la propera seu de 'La Sardana de l'Any'. I agraïments a Perpinyà.
20.41h: Primer accèssit: 'Natura, mar i muntanya', de Joaquim Soms. També aplaudiments.
20.40h: Segon accèssit: 'Prada-Ripoll', de René Picamal. Xiscles, aplaudiments i crits de: "René, René!!"
20.38h: Premi Sardamòbil: 'Gresca pirata'. Premi Federació: 'El palau de la fosca'!! El públic anima molt!
20.37h: El públic fa arribar els seus ànims a René Picamal.
20.35h: Es fan notar els suports de cadascú. Joaquim Soms és ovacionat.
20.32h: Pugen a l'escenari, d'un en un i anunciats pels presentadors, els compositors finalistes (Enric Ortí no hi pot ser i puja Francesc Botet, en representació seua)
20.31: Surten a escenari les autoritats.
20.30h: Comença la part més desitjada!
20.29h: Abans de desvetllar-se la incògnita, una altra curiositat. Hem pogut veure com René Tarrius, president de la Federació Sardanista del Rosselló, s'ha presentat a l'assaig d'aquest matí amb una samarreta de l'USAP i una senyera a la mà. Per a la gala s'ha mudat però porta una corbata amb els colors de la senyera i el logotip de l'USAP cosit sobre una camisa que també té cosit el logotip de l'equip de rugbi.
20.22h: Últim apunt abans de tornar. Fixeu l'atenció sobre el gravat del premi dels missatges de text SMS: 'Sardamobil' enlloc de 'Sardamòbil'. Un altre error: al programa de mà (on també hi havia la butlleta de votació) hi consta: '15 de maig de 2009' enlloc de '15 de maig de 2010'. Tot haurà anat molt bé si només fem notar aquests errors, no?
20.18h: Qui haurà guanyat aquests dos premis? Descans i fins a dos quarts!
20.12h: La gent comença a aixecar-se. N'hi ha, però, que sembla que no vulguin perdre el lloc per a dos quarts de nou, quan començarà la 'tercera' part i es lliuraran els premis.
20.10h: Acaba i emoció per saber qui guanyarà 'La Sardana de l'Any'.
20.08h: Aprofito per dir que els conflictes entre el Consell General dels Pirineus Orientals (en mans del partit socialista francès) i l'ajuntament (en mans de la dreta de l'UMP) a més d'arribar aquests dies amb el repartiment de 'kits' per a aficionats de l'USAP també hi és en la sardana. Cal recordar que la Cobla Mil·lenària té el títol de 'Fidelíssima Vila de Perpinyà', fet que no agrada al Consell.
20.07h: René Picamal acabarà també la segona part, amb 'Ciutat Reial'.
20.06h: Final i aplaudiment.
20.04h: Fa estona que volia fer una rectificació: les cobles no estan en la mateixa forma que a la primera part. Es troben en dos fileres però amb els músics units per instrument (les dos flabiolaires juntes, els tibles junts...).
20.03h: Es basa en les notes do, fa, mi, sol que l'autor descriu com les quatre barres de la senyera.
20.02h: 'Cant dels Pirineus'. Sardana himne del Consell General dels Pirineus Orientals escrita per Galdric Vicens, tenora de la Cobla Mil·lenària.
20.01h: Sembla que ha agradat al públic.
19.58h: Peça de molta força. Va ser escrita el 1943 mentre Pau Casals, del Vendrell, vivia a Prada de Conflent per la seua oposició a la dictadura franquista, fet que el va erigir com un símbol de la pau.
19.56 (bis): Torna Jesús Ventura. I comença.
19.56h: De 'Canigó' a la sardana 'Sant Martí del Canigó', de Pau Casals. Obra que voldrà que els músics estiguin ben atents.
19.54h: Els músics tornen. I els presentadors, també.
19.53h: Ara recordo un dels comentaris que s'ha fet aquests dos dies durant els preparatius: "Potser ens caldrà una ambulància a fora". Per l'emoció de la música, la lletra i la posada en escena de 'Canigó'.
19.51h: Mentre van recol·locant les cadires serveix per descansar i comentar. Murmuri. Ja anirà bé després d'haver pujat tant i tant l'ànim.
19.50h: Més de tres minuts d'intens aplaudiment. Fins i tot ara s'aplaudeix als encarregats de canviar les cadires de lloc quan entren a l'escenari. Les cobles tornaran en la forma de la primera part.
19.49: Continuen els aplaudiments amb intensitat i amb crits i xiulets d'aprovació.
19.47h: Tal com esperàvem: ovació. Pell de gallina.
19.46: Record a 'Muntanyes del Canigó'.
19.45h: Rapsode i soprano dient alhora i amb passió: "El Canigó no tiraran a terra / no esbrancaran l'altiu Pirineu"
19.44h: Sona un mòbil, que ràpidament paren.
19.39h: En actes complexos com aquest s'agraeix tenir tècnics que facin bé la seua feina. A més de felicitar els responsables de la il·luminació, cal agrair tenir al so un Didier Richard, qui va ser tècnic de so de Lluís Llach.
19.38h: Canta la soprano Teresa de la Torre.
19.35h: La coreografia és díficil d'emmarcar. Té tocs tradicionals catalans, de clàssica i de contemporània i hi ha alguns passos que fan recordar la sardana.
19.33h: Acaba un altre moviment, amb energia. I el públic trenca a aplaudir! Continua l'obra.
19.32h: Les dos cobles són una. Els músics estan posicionats com si fossin una orquestra simfònica. Hi ha també percussió i arpa.
19.28h: Sortida de l'escenari dels rapsodes, la cobla inicia, surten a escenari els dansaires. I aplaudiment.
19.27: Gran aplaudiment. Després dels dansaires i la música tornen els rapsodes amb lletra de Verdaguer.
19.21h: Comença 'Canigó'. Surt un rapsode (i després sortirà l'altra i començarà la cobla i el cos de dansa).
19.19h: Tornen els presentadors.
19.17h: Encara hi ha murmuri. Pel que hem pogut veure als assajos i l'opinió del públic de la primera sessió, la segona part començarà amb molta força per la interpretació de 'Canigó' amb poesia de Jacint Verdaguer i música de Fèlix Martínez i Comín. La interpretació musical anirà a càrrec de les cobles Mil·lenària i Mediterrània, amb la direcció de Jesús Ventura. La dansa la portarà l'Esbart Manresà de Dansaires.
19.15h: La gent ja ha votat. Torna a entrar a la sala mentre els coneguts se saluden. Hi ha autoritats d'una i altra banda de la Serra de l'Albera.
19.03h: Tothom a votar. Durant la interpretació d'alguna de les sardanes hem notat com es movien les butaques per la gent que seguia el ritme. Serà un senyal? Mitja part.
19.01h: Un molt fort aplaudiment per a la peça i les cobles
18.59h: Picamal ens ha confessat abans la seua il·lusió de poder tocar a casa, tenir una sardana finalista en una final a Perpinyà i que acabi les dos parts del concert (la segona s'acabarà amb 'Ciutat Reial').
18.58h: Picamal és a l'escenari. És fiscornaire de la Cobla Mil·lenària. Ara, capcot i concentrat, escolta la Mediterrània com ho fa. Picamal és a casa, és perpinyanenc i l'únic dels finalistes d'aquest costat de la Serra de l'Albera.
18.57h: I arriba l'última sardana finalista: 'Prada-Ripoll', de René Picamal. La interpreta La Cobla Mediterrània.
18.52h: Comença la recta final de la primera part. La Mil·lenària interpreta 'Amb la mateixa il·lusió', de Jordi Paulí.
18.51h: Fort aplaudiment del públic, que ha començat ja a les últimes notes.
18.50h: Hi ha gent que fa comentaris en veu baixa i se sent un 'sshht'.
18.48h: Soms és a la sala.
18.47 h: La Cobla Mediterrània interpreta 'Natura, mar i muntanya', del popular compositor Joaquim Soms.
18.46h: Una altra per Sígfrid Galbany ara que tocaran una de seua.
18.45h: Gran ovació del públic.
18.41 h: La Cobla Mil·lenària comença amb 'Cap d'any a Tossa', de Sígfrid Galbany.
18.40h: El públic aplaudeix. Com a curiositat, entre els intèrprets hi havia dos fills de Santiago: Roger (trompeta) i Marc (contrabaix).
18.35h: 'Sitges, festa d'argent', de Carles Santiago, és interpretada per la Cobla Mediterrània.
18.30h: La Cobla Mil·lenària-Fidelíssima Vila de Perpinyà toca 'El palau de la Fosca', de Pitu Chamorro.
18.28h: És una peça dedicada a la coral que porta aquest nom. És d'Organyà. La població de l'Alt Urgell serà la Ciutat Pubilla de la Sardana 2011.
18.25h: La Cobla Mediterrània inicia 'Coral Bordonera', de Jaume Riu.
18.23h: Per cert, aquesta sardana és dedicada a Francesc Botet, un aficionat a la fotografia i a la sardana que recorre molts actes sardanistes. Immortalitza moments i els penja en una web molt recomanable: http://www.avibotet.cat%20/
18.20h: 'Avi Botet', d'Enric Ortí és interpretada per la Cobla Mil·lenària-Fidelíssima Vila de Perpinyà.
18.19h: El públic respon en cada sardana. Es nota que hi ha gent provinent de diferents punts del territori.
18.15h: La Cobla Mediterrània interpreta 'Rocaprats', de Xavier Forcada.
18.13h: Ovació del públic.
18.09: La cobla Mil·lenària comença el concert amb 'Gresca pirata', de Xavier Piñol. Abans el públic crida entusiasmat.
18.02: Comença la segona sessió. Presentació.
17.55h: El públic de segona sessió entra a la sala Charles Trenet del Palau de Congressos de Perpinyà i s'acomoda a les seues butaques.
17.15h: Surt el públic de la primera sessió.
L'opinió del públic:
Què t'ha semblat el concert?
Què t'ha semblat el concert?
Jaume: "Molt bé!. M'ha encantat tot. Sobretot, la dansa [a 'Canigó'] i els rapsodes: com recitaven...!"
Lluís: "Molt bé!. M'ha agradat molt, fenomenal. Tot, les sardanes, el concert, la presentació, els rapsodes...".
Marta, Carme, Emília, Roser i Jaume: "Ha estat preciós, fantàstic. Ens ha agradat tot en conjunt, no sabríem què triar. La posada en escena, la coreografia de 'Canigó'..."
Cloudine: "Molt bé! La poesia i l'esbart, a 'Canigó', és el que més m'ha agradat"
16.20h: Comença la segona part de la primera sessió.
L'opinió del públic:
Quina sardana us ha agradat més de les finalistes?
Mateu: "Avi Botet, d'Enric Ortí, m'ha agradat molt perquè és molt moderna. Per ballar triaria Natura, mar i muntanya, de Joaquim Soms".Quina sardana us ha agradat més de les finalistes?
René: "Les que més m'han agradat són Prada-Ripoll, de René Picamal; Cap d'any a Tossa, de Sigfrid Galbany, i Natura, mar i muntanya, de Joaquim Soms. Pel ritme, el compàs i les variacions. Són molt maques per ballar, ben construïdes: amb petits, amunt, aire i aire fort".
Maria Teresa : "La que més m'ha agradat és Gresca pirata, de Xavier Piñol. La Coral Bordonera, de Jaume Riu, també. Tot i que són totes maques."
Jean-Michel i Marie-Jose: "La que més ens ha agradat és la Prada-Ripoll, d'en René Picamal. És la més cantada".
16.15h: Votació de 'La Sardana de l'Any' durant la mitja part de la primera sessió.
15.28h: A la primera part hi assisteixen 443 persones, segons el recompte facilitat per la Federació Sardanista de Catalunya.
15.03h: Comença la primera sessió de 'La Sardana de l'Any'. Amb la presentació de Rut Martínez i Josep Baigues, que destaquen que "per primer cop [en aquest certamen] travessem les nostres fronteres polítiques".
Quarts de tres: El públic va arribant a la primera sessió de 'La Sardana de l'Any', que comença a les tres, al Palau de Congressos de Perpinyà.
[TOTES LES FOTOS: ALBERT FONT-TARRÉS]
Cobertura de 'La Sardana de l'Any':
· Prop del 'centre de l'Univers' (Crítica)
· "Hem d'aprofitar l'acte d'avui perquè és excepcional"
· Tot a punt per a la tarda
· Últims preparatius per a 'La Sardana de l'Any'
· "Ens va faltar mobilització local"