El Premi Joan Coromines també recau a Joan Solà, a la Comissió 350 anys i a Abacus
La Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) entregarà aquest vespre, al Casino del Centre de l'Hospitalet de Llobregat, els novens Premis Joan Coromines amb els quals distingeix persones i entitats per la seua defensa i difusió de la llengua i cultura catalanes. Entre els guardonats hi ha la Coordinadora Sardanista de l'Hospitalet de Llobregat per "la difusió i divulgació local de la cultura i dansa popular". També seran premiats Joan Solà, la Comissió 350 anys i la cooperativa Abacus.
El filòleg i lingüista ponentí Joan Solà també serà mereixedor del premi "en reconeixement a la seua trajectòria personal". El catedràtic de llengua catalana de la Universitat de Barcelona ha rebut honors com la Creu de Sant Jordi (2005), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2009) o la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic (2003). El Premi Joan Corominas arriba just quan fa un any que el també membre de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida, el 7 de maig de 2009.
A la Comissió 350 anys se li reconeix l'organització de la manifestació del passat 7 de novembre a Perpinyà sota el lema '350 anys de resistència' per commemorar els tres segles i mig del Tractat dels Pirineus, pacte entre Lluís XIV de França i Felip IV de Castella pel qual la monarquia francesa es va apropiar de les comarques catalanes del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i mitja Cerdanya. La manifestació va acabar amb concerts, entre els quals hi va haver Raph Dumas&The Primaveras amb la Cobla Mil·lenària.
La CAL també guardonarà Abacus "per la seua trajectòria empresarial a favor de la cultura i la llengua catalanes". Abacus és una cooperativa de treball i consum dedicada a la venda de productes culturals i educatius.
Joan Coromines, 105 anys del seu naixement
Els Premis Joan Coromines assumeixen el nom del prestigiós lingüísta nascut fa 105 anys i mort el 1997. L'autor d'obres com el 'Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana' o 'Onomasticon Cataloniae' va rebre reconeixements com el de doctorat honoris causa de la Universitat de París-Sorbona, la medalla d'or de la Generalitat de Catalunya o el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre altres.
Qui va ser professor de la Universitat de Xicago va acceptar el Premio Nacional de las Letras Españolas malgrat que va fer saber al ministre espanyol de Cultura del moment, Jorge Semprún, que "l'única nació meua, i la meua única llengua, a les quals presto incondicional obedència i homenatge són la nació i la llengua catalanes". Coromines sí que va refusar ser membre de la Real Academia Española de la Lengua i la Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio.
Coromines va obtenir el 1953 la nacionalitat estatunidenca, que va mantenir fins a la seua mort.