divendres, 7 de maig del 2010

Placa al mèrit cultural de Lleida per als Huracans

El grup sardanista s'encamina cap a la celebració del mig segle de la capitalitat sardanista lleidatana
El paer en cap, Àngel Ros, ha entregat aquest vespre la placa al mèrit cultural al Grup Sardanista del CE Huracans, que ha recollit el seu president, Sebastià Gràcia. L'entitat que va fer possible que Lleida fos Ciutat Pubilla de la Sardana té l'horitzó posat en la celebració dels cinquanta anys de la capitalitat. La Paeria ha distingit amb el mateix reconeixement a persones o entitats entre les quals hi ha el Centre Cultural Lleidatà de Dansaires, dedicat a les danses dels Països Catalans, o el Col·lectiu Cultural de Cappont, dedicat als gegants i que coorganitza l'aplec de la sardana d'aquest barri lleidatà, motiu pel qual va rebre el Premi Rotllana 2009 de la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes.
L'acte ha tingut lloc en un Saló de Plens del Palau de la Paeria ple, que ha tingut l'entrada restringida per invitacions. El lliurament s'ha fet davant de la presència de la corporació municipal i representants de la societat civil i política de la ciutat, a més de representants dels cossos policials i de l'exèrcit espanyol.


El Grup Sardanista del CE Huracans ha estat, en alguns moments de la seua història, referent del sardanisme a Lleida i a Ponent. La placa arriba després que el seu alma mater, Sebastià Gràcia, no rebés la medalla al mèrit cultural el 2008 tot i haver-ho aprovat el ple de l'ajuntament de Lleida. Una decisió que es va justificar perquè Gràcia ja havia rebut una 'medalla de la ciutat'.
Gràcia és el principal valor de l'associació, que coorganitza l'Aplec de la Sardana de Lleida, i difon el seu ideari militant a través d'una pàgina setmanal al diari La Mañana i el programa 'La Sardana' de Ràdio Lleida. Aquesta darrera iniciativa rebrà enguany el Premi Sardana a la Continuïtat pels seus 50 anys en antena, tal com va anunciar la Federació Sardanista de Catalunya.

El president del CAC, pregoner d'enguany
El cerverí Ramon Font, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), ha estat l'encarregat del pregó de la Festa Major de Maig d'enguany. Font ha recordat el seu pas per Lleida quan estudiava a l'actual IES Màrius Torres. El seu discurs s'ha vist interromput per aplaudiments quan ha citat la figura de Jaume Magre, a qui ha volgut dedicar "l'honor" de ser el pregoner d'enguany. Font ha dibuixat el mapa mediàtic de la ciutat, bipolaritzat pels diaris Segre i La Mañana i als quals ha volgut recordar "la lleialtat entre competidors" dóna credibilitat als mitjans de comunicació.

Lleida celebrarà els cinquanta anys de CPS durant el 2011
La segona Ciutat Pubilla de la Sardana va ser Lleida, el 1961. Un any després de Girona. El Grup Sardanista del CE Huracans en va ser el promotor. Ara, Sebastià Gràcia encapçala l'intent de celebrar els cinquanta anys de la ciutat com a meritíssima de la sardana. Motiu pel qual busca adhesions que es poden fer arribar al correu electrònic: cehuracans@hotmail.com o a la bústia de veu del telèfon 973 268 315.

[Imatge 1: Gràcia (esquerra) rep la placa de mans de l'alcalde, Àngel Ros.
Imatge 2: Pep Sànchez (dreta), president del Centre Cultural Lleidatà de Dansaires, rep la placa.
Imatge 3: Josep Torres (dreta), president del Col·lectiu Cultural de Cappont, recull el reconeixement.
Imatge 5: Ramon Font, president del CAC, durant el pregó.
TOTES LES FOTOS: ALBERT FONT-TARRÉS]