dimarts, 24 d’agost del 2010

'Emporión' ballarà sardanes

Les tesis sobre l'origen grec de la dansa justifiquen el lloc de la celebració dels 50 anys de Ciutat Pubilla de la Sardana

El jaciment arqueològic d'Empúries acollirà dissabte 4 de setembre la celebració dels cinquanta anys de la primera Ciutat Pubilla de la Sardana, a Girona.
“El lloc ve justificat perquè la historiografia sardanista ha tingut una línia que feia molt d'èmfasi en què la sardana venia d'antigues danses gregues”, tal com ha explicat a CREUANT Jordi Gallegos, president de la comissió organitzadora de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'. Tot i així, l'acte, que li han posat el títol d'Aplec Ancestral d'Empúries, no tindrà lloc a la part grega sinó al fòrum romà.
L'acte tindrà dos dobles audicions amb les cobles Ciutat de Girona i Principal de l'Escala, la primera començarà a les 11 del matí i la segona, a dos quarts de cinc de la tarda. Totes les sardanes que s'hi interpretaran tenen referències a Empúries o a poblacions nord-orientals.
L'acte comptarà amb dos composicions d'estrena: 'Empúries, bressol de Catalunya”, de Joaquim Soms, i 'Grecs, íbers i romans, quin embolic!”, de Josep Navarro. Com a sardana de conjunt de les dos cobles interpretaran la sardana 'Emporión', de Vicenç Bou.
L'acte és coorganitzat per la comissió del pubillatge escalenc i l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines.

[Arribada de la Flama de la Sardana a l'àgora grega del jaciment d'Empúries, el 24 d'abril. /
Foto: Ajuntament de l'Escala]