dilluns, 9 d’agost del 2010

'Envestida' pels toros i elogis per ser “civilitzada”

Un dirigent del PP ataca la sardana arran de la prohibició dels toros mentre el diari 'The Guardian' la lloa
Tot i no tenir-hi res a veure, la prohibició de les corregudes de toros a partir del gener de 2012 per part del Parlament de Catalunya ha esquitxat la sardana. Són diversos els opinadors de diaris espanyols que han aprofitat l'ocasió per etzibar atacs contra la sardana, com és habitual quan es marquen contraris a les demandes catalanes.
Aquest cop, però, un diputat del PP a l'Assemblea de Madrid, Juan Soler-Espiauba, ha tractat de “necis” els antitaurins i els diputats catalans que van votar per la supressió de la que considera “la festa nacional per antonomàsia”. El polític aprofita per carregar contra la sardana per dir que “mata d'avorriment, com els nacionalistes”. Unes declaracions al seu bloc que van provocar la reacció de la majoria de partits amb representació al Parlament de Catalunya.
“La sardana té una cosa lleugera, fàcil i civilitzada”
El prestigiós articulista irlandès Colm Tóibín va publicar al diari anglès 'The Guardian' una anàlisi sobre la decisió de la cambra catalana. El novel·lista narra la seua visió arran de la seua estada a Barcelona i explica l'impacte que li va produir veure una ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume. I afirma que “aquell dia els estava agraït [als qui dansaven] per alliberar tanta energia suau i elegant. Hi havia alguna cosa tan lleugera, fàcil i civilitzada sobre com es reunien i es referien l'un a l'altre”.
L'escriptor i acadèmic afirma, en l'article titulat 'La prohibició del toreig és una revenja dolça per Catalunya', que “els catalans són fortament orgullosos de la seua identitat i la seua herència, qualsevol que ve a viure a Catalunya pot ser més o menys inclòs a la nació aprenent la llengua”.