dimarts, 17 d’agost del 2010

La sardana, exportada enguany a Occitània, Espanya, França i Polònia

Occitània torna a ser un any més la nació que més actes sardanistes acull fora dels Països Catalans, amb, almenys, cinc activitats organitzades. En són un exemple, Montpeller, que va programar per al 8 de maig passat el seu dotzè aplec de la sardana, Tolosa de Llenguadoc, que va celebrar al juny la cinquanta-novena edició de la seua festa sardanista el 20 de juny, Besièrs, Narbona o Tarba, que serà la seu, a l'octubre, del 17è aplec de la sardana de la regió de Bigòrra.
La sardana també ha estat present enguany a Madrid, amb una ballada pels 125 anys de la Cobla-orquestra Montgrins, i a la polonesa Cracòvia, per l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics d'aquest mes d'agost. Fora dels Països Catalans, la Cobla Mil·lenària-Fidelíssima Vila de Perpinyà va portar, al maig, la seua sonoritat a París per animar els aficionats de l'exponent del rugbi XV català, l'USAP, per a la final del TOP 14.
El 2009 va ser el torn, a més d'Occitània, de Luxemburg -amb l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics- i París, on -a més de l'animació de la Mil·lenària per una altra final de l'USAP- hi va actuar la no estable Cobla Volta Món. L'any passat també va tenir lloc la unió, als Estats Units d'Amèrica, de la sonoritat de la tenora de Jordi Molina amb la Vancouver Simphony Orchestra, amb motiu de la celebració dels 50 anys del seu director musical, Salvador Brotons.

 [Actuació a París amb motiu de la final del TOP 14 que l'USAP va guanyar el 2009.
Foto: Cobla Mil·lenària]