dimecres, 10 de març del 2010

Un conjunt amb tenora inaugura l'Eurojazz de Mèxic

La tretzena edició del Festival de jazz de la Unió Europea de Mèxic s'estrena amb un grup de Jordi Molina
El grup Kaulakau -al qual pertany el tenora Jordi Molina- va obrir dissabte la tretzena edició del Festival de Jazz de la Unió Europea de Mèxic-Eurojazz, que té lloc fins el 28 de març a la capital de l'estat nord-americà.

Kaulakau és format, a més de Molina, per Marc Egea, tocant la viola de roda; el contrabaixista Franco Molinari i el percussionista Enric Canada.

El conjunt català de jazz-folk va animar el públic, que es va posar a ballar al ritme que marcaven els instrumentistes, segons fonts oficials del Consell Nacional per a la Cultura i les Arts de Mèxic (Conaculta).

Al final del concert inaugural, tal com expliquen des de Conaculta, els quatre músics van agrair amb una reverència els aplaudiments finals i motivats per crits de "otra, otra" ("una altra, una altra"), van accedir a executar una peça més.

Eurojazz té lloc a les zones verdes del Centre Nacional de les Arts de Mèxic i enguany compta amb 10 grups més provinents d'Alemanya, Polònia, Països Baixos, Suècia, Àustria, República Txeca, França, Irlanda i Itàlia.

Segons fonts de l'organització, al llarg de les tretze edicions el festival ha rebut més de 350 artistes de 22 estats diferents. El repte d'enguany és mantenir la mitjana de públic de les edicions anteriors, que ronda a una mitjana de cinquanta mil per edició.

Molina, propulsor de la tenora fora de la cobla
L'intèrpret blanenc va deixar de ser tenora titular de cobles l'any 1999, després d'iniciar la seua trajectòria musical a la Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes i de continuar amb La Principal de Barcelona, Montgrins i Maravella.
Des de llavors ha introduit l'instrument de vent-fusta de doble canya en diversos estils musicals i en diferents punts del món. Feina que ha compaginat amb feines puntuals de tenora freelance en diverses cobles.
Jordi Molina ja va ser a Amèrica l'agost passat, quan va actuar a les ciutats argentines de Bahía Blanca i Paraná amb Perepau Jiménez a l'acordió diatònic.

[Imatge 1: Jordi Molina durant l'actuació.
Imatge 2: Tots els components de Kaulakau
.
Fotos: F.S. /Conaculta]